Terug naar alle evenementen

SHARE Meets Circulair & Biobased Bouwen

Graag nodigen we je uit voor SHARE Meets Circulair & Biobased Bouwen. De bouwsector heeft een enorme impact op het milieu. Circulair en biobased bouwen zijn innovatieve benaderingen die zich richten op het hergebruik van materialen en het gebruik van natuurlijke, hernieuwbare bronnen. Dit helpt de ecologische voetafdruk van de bouwsector te verminderen voor een duurzame toekomst. Wat zijn de belangrijkste aspecten van circulair en biobased bouwen? Hoe kunnen we duurzame vernieuwingen in de bouwsector versnellen? Welke kansen en uitdagingen zijn er?

Programma

14.30 Ontvangst 

15.00 Welkom moderator Margo Spek. Gesprek met wethouder Marja Ruigrok en Adelbert de Vreese, directeur Infra Regionale Projecten Dura Vermeer.
Dura Vermeer is een Nederlands familiebedrijf, opgericht in 1855, en actief in de bouw- en infrastructuur. Met ruim 3.400 medewerkers en een omzet van 1,9 miljard euro is het een onafhankelijke bouwonderneming die zich richt op duurzame en innovatieve bouwoplossingen. Het bedrijf focust op circulair en biobased bouwen en investeert in digitalisering en nieuwe technologieën om efficiëntie en duurzaamheid te verbeteren.

15.10 Gesprek met Wendeline Besier, directeur Duurzaamheid Dura Vermeer

Dura Vermeer heeft de ambitie om in 2030 de CO2-uitstoot te halveren en in 2050 helemaal geen CO2 meer uit te stoten. Van transport, de productie van grondstoffen en materialen tot het eigen energiegebruik, de gehele CO2-uitstoot van Dura Vermeer én de keten is in kaart gebracht. Wendeline Besier vertelt over de uitvoering van dit ambitieuze Net Zero programma en bespreekt de ketensamenwerkingen, kansen en uitdagingen.

15.25 Drie deelsessies in carrousel:

1)
Rondleiding op de Dura Vermeer Bouwhub door Adelbert de Vreese, directeur Infra Regionale Projecten

De grondstoffenvoorziening is flink aan het veranderen. Ruwe grondstoffen zijn eindig en de circulaire bouwmarkt is sterk in ontwikkeling. Herinzet van bouwmaterialen zorgt ervoor dat er geen nieuwe grondstoffen worden gebruikt én bespaart heel veel CO2.
 
2) Toepassen van biobased materialen (met onder andere de N231 biobased proeftuin) door Susanne van der Mark, adviseur Duurzaamheid

Biobased materialen zijn natuurlijke materialen die hernieuwbaar zijn. In zowel infra als civiele projecten wordt gebruik gemaakt van deze materialen. Denk aan olifantsgras, hout, hars, lijnzaad, vlas, hennep, kurk en nog vele anderen natuurlijke materialen. In deze sessie hoor je alles over de huidige én toekomstige toepassingen van biobased materialen in de bouwsector.

3)
Jaap Schotanus, directeur Bio Bound over biobased & circulaire beton producten

SHARE AWARD winnaar Bio Bound is een innovatieve koploper die de traditionele lineaire manier van produceren van beton op zijn kop zet. Missie is om bij te dragen aan een milieuvriendelijke, duurzame inrichting van de openbare ruimte. Hoe is dit tot stand gekomen? Wat zijn de CO2-voordelen? Daarnaast komen de nieuwste ontwikkelingen en innovaties aan bod zoals Urban mining. Het ontmantelen van de bebouwde omgeving om zoveel mogelijk materialen te oogsten voor hergebruik.

16.45 Gesprek met Jos Ruigrok adviseur duurzaamheid GWW over het nieuwe circulaire materialen depot

Gemeente Haarlemmermeer nam in 2023 een circulaire materialen depot in gebruik. Het is een groot succes. Betonstraatstenen die bij herinrichtingen niet meer nodig zijn, komen in het depot in Nieuw-Vennep totdat ze een nieuwe plek krijgen. Dit heeft geleid tot minder gebruik van primaire grondstoffen en een aanzienlijke vermindering van CO2-uitstoot, met daarbij nog financiële voordelen. De pilot heeft na het proefjaar zoveel positieve resultaten opgeleverd dat het besluit is genomen om het project voor onbepaalde tijd voort te zetten.

17.00 Afronding door Margo Spek. Aansluitend netwerkborrel

18.00  Einde

Locatie
Dura Vermeer, Spaarneweg 31, Cruquius.

Aanmelden
Wil je ons laten weten of je komt via deze link. De toegang is gratis. Na aanmelding ontvang je kort voor de bijeenkomst een bevestiging met verdere informatie. Graag tot ziens tijdens SHARE Meets op woensdag 3 juli 2024!

 

 

Vorige
Vorige
2 juli

Ruimte! Ruimte! Ruimte! Dringen in het Noordzeekanaalgebied

Volgende
Volgende
4 juli

Doe mee met de Dag van de Ontwerpkracht op 4 Juli en bestel je ticket nu!