Presentatie jaarboek Blauwe Kamer
dec
14

Presentatie jaarboek Blauwe Kamer

Op 14 december presenteert Blauwe Kamer het jaarboek met de beste stedenbouw- en landschapsarchitectuurprojecten van 2024. Dit keer in Ede, dat geselecteerd is met de langjarige transformatie van de oostflank. Daar verrees een nieuw station en zijn voormalige kazerneterreinen en de oude Enkafabriek omgetoverd tot hedendaagse stadswijken.

Klik hier voor het programma en om je aan te melden.

Evenement bekijken →
𝗪𝗲𝗯𝗶𝗻𝗮𝗿: 𝗱𝗲 𝗴𝗲𝘇𝗼𝗻𝗱𝗲 𝘀𝘁𝗿𝗮𝗮𝗗: 𝗘𝗲𝗻 𝗯𝗲𝘁𝗲𝗿𝗲 𝗴𝗲𝘇𝗼𝗻𝗱𝗵𝗲𝗶𝗱 𝗹𝗶𝗴𝘁 𝗼𝗽 𝘀𝘁𝗿𝗮𝗮𝘁!
dec
3

𝗪𝗲𝗯𝗶𝗻𝗮𝗿: 𝗱𝗲 𝗴𝗲𝘇𝗼𝗻𝗱𝗲 𝘀𝘁𝗿𝗮𝗮𝗗: 𝗘𝗲𝗻 𝗯𝗲𝘁𝗲𝗿𝗲 𝗴𝗲𝘇𝗼𝗻𝗱𝗵𝗲𝗶𝗱 𝗹𝗶𝗴𝘁 𝗼𝗽 𝘀𝘁𝗿𝗮𝗮𝘁!

Wist je dat onze straten een enorm potentieel hebben om bij te dragen aan een gezondere samenleving? Toch benutten we deze ruimte nog lang niet optimaal. Dat kan en moet anders!

Op 𝗱𝗶𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟯 𝗱𝗲𝗰𝗲𝗺𝗯𝗲𝗿 𝘃𝗮𝗻 𝟭𝟮.𝟬𝟬 𝘁𝗼𝘁 𝟭𝟯.𝟬𝟬 𝘂𝘂𝗿 organiseren Alles is Gezondheid en de straaDkrant (https://www.destraad.nl) een inspirerende lunchwebinar: de gezonde straaD: Een betere gezondheid ligt op straat!

Tijdens dit webinar delen 3 experts hun inzichten en praktische tips:
- Peternel Mereboer (Alles is Gezondheid)
- Floor van den Bergh (Buro Bergh)
- Maike Warmerdam (BoschSlabbers landschapsarchitecten)

We bespreken:
- Het belang van een gezonde leefomgeving - kansen vanaf je voordeur.
- Hoe straten bijdragen aan welzijn, met extra aandacht voor kwetsbare groepen.
- Ontwerp en beheer: hoe gezondheid centraal kan staan in het planproces.
- Concrete inrichtingsmaatregelen om bewegen, ontmoeten en ontspannen te stimuleren.
- De top 10 natuurinclusief bouwen om gezonde woon- en leefomgevingen te creëren (https://www.kanbouwen.nl/wp-content/uploads/2024/03/270923KAN_Natuurinclusief-bouwen-voor-gezonde-bewoners_.pdf).

𝗩𝗼𝗼𝗿 𝘄𝗶𝗲?
Iedereen die werkt aan, in, op of onder de straat; ontwerpers, ontwikkelaars, bouwers, beheerders én bestuurders.

Schrijf je nu in ((https://events.teams.microsoft.com/event/eaa2d8a9-b6bc-4288-ba35-3b03da8fc2d3@53fc85fc-5cf9-454d-8043-054900eefe04) en ontdek hoe we samen kunnen bouwen aan gezondere steden
De lunchwebinar wordt gemodereerd door Ornella van der Ende (Alles is Gezondheid) en deelname is gratis.

Evenement bekijken →
ECIA Lecture: De 15-minutenstad
nov
15

ECIA Lecture: De 15-minutenstad

“De 15-minutenstad”

Onder het ATLAS-project voor kennisdeling (geleid door Prof. Graeme Brooker van de Royal College of Art) verkennen we nu “The City of Proximity” met Prof. Ezio Manzini. Samen met Dr. Albert Fuster bespreekt hij het concept van de 15-minutenstad, waar nabijheid centraal staat. Manzini, recent onderscheiden met de Lifetime Achievement Award, deelt zijn visie op duurzame steden waar burgers dichter bij elkaar komen. Mis deze inspirerende sessie niet!

Je bent van harte uitgenodigd voor deze gratis online lezing. Het is de derde in een reeks van zes, georganiseerd door de European Council of Interior Architects.

Wanneer? Vrijdag 15 november, 11 -12 uur (CET)

Waar? ZOOM Webinar – Toegangscode: ATLAS

Meld je gratis aan! voor dit ZOOM Webinar met de toegangscode: ATLAS

Registratielink hier

Deze lezing wordt medegefinancierd door de Europese Unie en is bedoeld voor iedereen die betrokken is bij architectuur en design: van studenten, academici, beoefenaars tot andere professionals in de bouwsector.

Wees welkom!

NB. de info van de vorige lezingen vind je hier (lezing 20 sept.) & hier (lezing 18 okt.) terug.

Evenement bekijken →
Congres Stedelijk Interieur: sturen op de klimaatadaptieve stad
nov
7

Congres Stedelijk Interieur: sturen op de klimaatadaptieve stad

Het Stedelijk Interieur Congres is een jaarlijks terugkerend evenement waarin toonaangevende sprekers hun licht laten schijnen over een actueel thema. Elk jaar komen zo’n 200 vakprofessionals uit het openbare ruimte-domein naar dit congres, die zich bezighouden met ontwerp, inrichting en beheer van de stedelijke leefomgeving.

Thema tijdens de 20e editie van het Stedelijk Interieur Congres, dat we samen met de NVTL, Stichting Steenbreek en Gemeente Arnhem organiseren is ‘Sturen op de klimaatadaptieve stad‘.

Dat doen we groen, slim en samen, dé uitgangspunten van de klimaatadaptatie-aanpak van de gemeente Arnhem, waar we op donderdag 7 november te gast zijn.

Arnhem hanteert een uitgebreide set aan tools om te sturen op klimaatadaptatie: van het terugdringen van asfalt ten faveure van groenblauwe structuren tot inzetten op gedragsverandering, en het stimuleren van burgers en bedrijven om privéterrein te vergroenen.

De stad geeft nadrukkelijk zélf het goede voorbeeld. Bijvoorbeeld door het afschalen van stadsnelwegen tot groene stadstraten.

We wisselen we een plenair programma af met workshops en ontwerpateliers georganiseerd door de NVTL. En met excursies in het centrum van Arnhem (zie foto vernieuwde Van Muijlwijkstraat).

Mis het niet!


Hoofdprogramma

9.45 uur – Inloop

10.15 uur – Welkom
Jan Jager, dagvoorzitter en hoofdredacteur Stedelijk Interieur en Stadszaken

10.20 uur – Opening
STUREN OP DE KLIMAATADAPTIEVE STAD: GROEN, SLIM, SAMEN
Cathelijne Bouwkamp, 
wethouder stedelijke ontwikkeling, groen, duurzaamheid en cultuur, Gemeente Arnhem

10.45 uur – Keynote
STUREN OP DRAAGVLAK EN GEDRAG: TOT VOORBIJ HET ‘TIPPING POINT’
Chantal van der Leest, 
gedragspsycholoog NIP, columnist AD en schrijver.

Chantal van der Leest is veelgevraagd adviseur over gedrag en communicatie bij klimaatvraagstukken. Een van haar stellingen is dat er een ’tipping point’ is waarna een comfortabele meerderheid van inwoners van een duurzame klimaatinterventies in de stedelijke leefomgeving draagt, en ook zelf actie onderneemt. Maar de weg naar dit ’tipping point’ toe is grillig en gaat gepaard met weerstand, soms ook binnen de stedelijke organisatie. Concessies doen aan die weerstand is begrijpelijke reflex, maar onwenselijk. Chantal leert steden hoe je ondanks weersstand voldoende draagvlak voor duurzame interventies in de stedelijke leefomgeving behoudt, tot voorbij het tipping point. Waarna het klimaatadaptieve ‘Paradijs’ lonkt…

11.30 uur – Ronde 1 deelsessies (tot 12.45)
>Zo stuur je op klimaatadaptatie vanuit de ondergrondse openbare ruimte;
>Zo stuur je op groen met planregels in het Omgevingsplan;
>Ontwerpatelier 1: vooroorlogse wijk Klarendal;
>Zo stuur je op klimaatadaptieve werkomgevingen, mét eigenaren en ondernemers;
>Zo stuur je met data: vergroenen waar het nodig is

         Lees hier meer over de verschillende deelsessies

12.45 uur – Lunch/facultatief pauzeprogramma
>Excursie binnenstad-oost: van ‘Steenstraat’ en Van Muijlwijkstraat naar groen centrum
Excursie onder leiding van Henk Wentink (bestuursadviseur klimaatadaptatie, gemeente Arnhem) langs de van oorsprong ‘stenige’ Steenstraat die een metamorfose ondergaat tot groene winkelstraat, en van auto-minnende Van Muijlwijkstraat tot en bloemenrijke stadsboulevard.
>Excursie binnenstad-west: van wederopbouwplein tot groene oase + urban sportspark
Excursie onder leiding van Ronald Bos (bestuursadviseur Water en Klimaatadaptatie, gemeente Arhnem) langs onder meer het wederopbouwplein ‘Gele Rijdersplein’ dat een transformatie heeft ondergaan en parkeerplaats/kunstwerk Oude Kraan/de Blauwe Golven dat wordt vergroend en uitgebreid met een urban sport park.

14.00 uur – Ronde 2 deelsessies (tot 15.15)
>Zo stuur je op samenhang: Ecosysteem Stad;
>Zo stuur je met harde en zachte instrumenten op klimaatadaptatie onder de Omgevingswet;
>Ontwerpatelier 2: Binnenstad/Centrum;
>Zo stuur je op ruimtelijke hittestress-adaptatie: het ‘Koele Netwerk’ in en rond het centrum tot de stadsbrede aanpak van ‘Cool Cities’;
>Sturen of stimuleren: groen is een zaak van iedereen

          Lees hier meer over de verschillende deelsessies

15.15 uur – Wisseltijd/korte pauze

15.30 uur – Keynote
FINANCIËLE KRINGLOOP VAN DE KLIMAATADAPTIEVE STAD
We nemen een duik in de financiële kringloop van de gezonde stedelijke leefomgeving: hoe zorg je ervoor dat de baten van duurzame interventies in de stedelijke leefomgeving ook terugkomt bij degene die erin investeert?

16.00 uur – Plenaire afsluiting
Dialoog met deelnemers en de laatste sprekers o.l.v. Jan Jager

16.15 uur – Netwerkborrel

Evenement bekijken →
Presentatie publicatie 'Onze plek - De cultuur van de leefomgeving - van Garrelsweer tot Groenstraat' van Platform Ontwerp NL
nov
6

Presentatie publicatie 'Onze plek - De cultuur van de leefomgeving - van Garrelsweer tot Groenstraat' van Platform Ontwerp NL

Op 6 november wordt de publicatie 'Onze plek - De cultuur van de leefomgeving - van Garrelsweer tot Groenstraat' gepresenteerd en besproken in het Nieuwe Instituut in Rotterdam.

In Onze Plek gingen 16 ontwerpers het gesprek aan met groepen mensen door heel Nederland over de kwaliteit en cultuur van hun leefomgeving. De resultante van dit onderzoek laat zien dat bewoners heel goed weten dat hun leefomgeving gaat veranderen. Er blijkt zelfs een grote welwillendheid om hierin mee te denken en er is een schat aan kennis van de materiele en immateriële waarde van een plek. Dit biedt een wenkend perspectief voor iedereen die met de transities op regionale en lokale schaal te maken heeft. De publicatie bevat een samenvatting van de 16 gesprekken, een essay van schrijver en stadsonderzoeker Thijs van den Boomen en conclusies en handvatten om zelf goede gesprekken te voeren.

We nodigen u van harte uit aanwezig te zijn bij de boekpresentatie van ‘Onze Plek - De cultuur van de leefomgeving – van Garrelsweer tot Groenstraat’ op woensdag 6 november om 10.00 uur in het Nieuwe Instituut te Rotterdam.

U kunt zich hier aanmelden.

Locatie: Auditorium van het Nieuwe Instituut, Museumpark 25, 3015 CB Rotterdam
Datum en tijd: woensdag 6 november 10.00-12.00 uur
Programma:
09.30-10.00 inloop met koffie/thee
10.00-10.10 Introductie Onze Plek - Eric Dil, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
10.10-10.15 Strategie, aanpak en uitvoering – Dorien de Voogt, Federatie Ruimtelijke Kwaliteit
10.15-10.25 Column Onze Plek – Tijs van den Boomen, schrijver en stadsonderzoeker
10.25-10.40 Presentatie KCAP – Gesprek: Skaters en de stad, Rotterdam
10.40-10.55 Presentatie Dérive – Gesprek: Het dorp met de platte daken wil geen museum zijn, Nagele
11.00-11.40 Wenkend Perspectief – Opbrengsten, open einden en conclusies - Paul Gerretsen, Vereniging Deltametropool
11.40-12.00 Uitreiken publicatie en afsluiting
Moderator: Jutta Hinterleitner, Platform Ontwerp NL

Evenement bekijken →
De Dag van de Stad in Apeldoorn
nov
4

De Dag van de Stad in Apeldoorn

Op maandag 4 november organiseert Platform31 de Dag van de Stad in Apeldoorn.

Als we woningen de lucht in bouwen, lossen we dan de wooncrisis op? Of versterken we de eenzaamheidscrisis? Hoe kan het dat we méér mogelijkheden hebben dan ooit om met elkaar in contact te komen, en we ons tegelijkertijd eenzamer voelen dan ooit? Wat kunnen we als architecten, stedenbouwkundigen en andere stedelijke professionals doen om het contact tussen mensen te versterken? Bouwen we aan gebouwen of gemeenschappen? Deze en andere vragen komen aan bod op de achtste Dag van de Stad op maandag 4 november in Theater Orpheus in Apeldoorn. Je kunt je via dit formulier nog (gratis) inschrijven.

Buiten gewoon gelukkig

De Dag van de Stad is het grootste multidisciplinaire congres over stedelijke ontwikkeling in Nederland. Ruim 1.200 stedelijke professionals gaan dit jaar in Apeldoorn op zoek naar wat inwoners van Nederlandse én internationale steden en omstreken (on)gelukkig maakt, en wat we als stadmakers kunnen doen om een lang en gelukkig leven voor iedereen bereikbaar te maken. In ontwerpateliers, excursies in en om Apeldoorn, theatervoorstellingen, interviews, lezingen en workshops schijnen 100+ sprekers hier hun licht op. Maar we zijn ook benieuwd naar jouw kennis en ervaringen!

Inspirerende sprekers

Hoofdsprekers die op de Dag van de Stad hun ‘last lectures’ houden zijn onder meer architect Herman Hertzberger, Aedes-voorzitter en voormalig minister Martin van Rijn, rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving/architect Wouter Veldhuis, straatarts Michelle van Tongerloo, geluksprofessor Meike Bartels, schrijver Arjan van Veelen, minister Judith Uitermark, liefdesonderzoeker en docent van het jaar Tila Pronk, journalist Hizir Cengiz en voormalig burgemeester Jan Vapaavuori van Helsinki, zeven jaar op rij uitgeroepen tot de gelukkigste stad ter wereld. Zij krijgen de vraag mee: als dit de laatste lezing is die je ooit zou mogen houden, wat zou je de mensheid nog mee willen geven? In aansluitende sessies kun je nader in gesprek met de sprekers.

Voor de inmiddels 92-jarige Herman Hertzberger is deze dag een ‘thuiswedstrijd’: in Apeldoorn ontwierp hij het destijds iconische Centraal Beheer-gebouw, maar ook cultuurhuis CODA en de Hanoszaal in Theater Orpheus zijn van zijn hand. Filmmakers Patrick Minks en Jaap Veldhoen vertonen op de Dag van de Stad fragmenten uit hun documentaire The Proof of The Pudding, over het moeizame proces om het in verval geraakte Centraal Beheergebouw nieuw leven in te blazen.

Maar er staat meer op het programma!

In een interactieve special vanuit de opleiding Master City Developer (MCD) verken je vanuit wetenschap of concepten als ‘brede welvaart’ en ‘geluk’ in de praktijk van gebiedsontwikkeling een rol kunnen spelen. Denk mee over de nieuwe City Deal waarin diverse partijen de komende jaren 15 tot 20 unieke gebieden in Nederland willen creëren waar je je écht thuis voelt. Plekken waar mens en natuur in harmonie samenkomen, en waar je veilig, gezond en betaalbaar kunt wonen. Journalist Mischa Blok gaat in gesprek met bewoners die zich buitengewoon inzetten voor onze gaststad. In de workshops maak je een looptijdenkaart van je eigen stad, of je leert hoe je praatjes met bewoners kunt maken. En in de stadspraatjes hoor je tal van goede voorbeelden en uitzonderlijke initiatieven uit het hele land. Excursies gaan onder meer naar het te herontwikkelen Zwitsalterrein, het te transformeren stationsgebied, bloemkoolwijk De Maten, het vernieuwde Paleis Het Loo, energieneutraal Kerschoten en sporttempel Omnisport.

Bekijk het blokkenschema

Schrijf je nu in!

Meld je nu aan voor de Dag van de Stad en sluit je aan bij de nu al meer dan 1.200 andere enthousiaste deelnemers. Je beslist op de dag zelf naar welke onderdelen je gaat. Alleen voor de excursies en ontwerpateliers (VOL) is vooraf inschrijven nodig. Geef die keuze dus vast door bij het aanmelden.

Schrijf je nu in!

https://www.platform31.nl/agenda/de-dag-van-de-stad-apeldoorn

Evenement bekijken →
Jong BNSP & G4: Beheer openbare ruimte
okt
10

Jong BNSP & G4: Beheer openbare ruimte

Maak kennis met beheer openbare ruimte als motor voor de transformatie van de stad!

Datum: 10 Oktober 2024

Tijd: 14:30 – 18:00

 

14:30 – 15:15: Lezing ‘Beheer openbare ruimte als motor voor de transformatie van de stad;

15:15 – 15:30: toelichting projectbezoeken: Vergroening laan van Puntenburg en restauratie historische Wervengebied

15:30 – 17:00: Projectbezoeken in de binnenstad van Utrecht

17:00 – 18:00: Afsluitende borrel – ontmoet de nieuwe generatie beheerders!

 

Locatie: Stadskantoor (Stadsplateau 1, 3521 AZ Utrecht), begane grond in de zaal Werfkelder (links achterin);

Sprekers (vanuit de gemeente Utrecht):

-          Pim Buijs – adviseur Managementteam Beheer Openbare Ruimte;

-          Frank van der Zanden: Adviseur ruimtelijke keten.

 

Deelname is gratis

 

Toelichting lezing

Het beheer van de openbare ruimte is een onderbelicht maar cruciaal onderdeel van de transformatie naar toekomstbestendige steden. De grote transitieopgaven van onze tijd (energietransitie, mobiliteitstransitie, klimaatadaptatie, biodiversiteit etc.) landen grotendeels in de bestaande openbare ruimte, zowel boven als onder de grond. Deze bestaande openbare ruimte is veelal verouderd en aan vervanging toe. De vervanging van wegen, riolering en andere objecten in de openbare ruimte is vaak een aanleiding om de openbare ruimte te transformeren. Deze vervangingsopgave bied het momentum om de bestaande openbare ruimte te transformeren. Hiervoor is samenwerking in het fysieke domein cruciaal: zonder een integrale benadering van ontwikkeling en beheer is een toekomstbestendige stad niet haalbaar. Maak dus kennis met beheer openbare ruimte, als motor voor de transformatie van de stad!

Toelichting Projectbezoeken

Tijdens het evenement worden er twee projecten bezocht: de Laan van Puntenburg en het wervengebied in de historische binnenstad. De Laan van Puntenburg is een vergroeningsproject in de binnenstad, vlakbij het centraal station. Bij dit project zal vooral worden verteld hoe in de ontwikkeling en realisatie van projecten rekening wordt gehouden met het beheer er van. Het is immers doodzonde als je een project realiseert dat na 5 jaar onbruikbaar is omdat het niet beheerd kan worden.

Het tweede projectbezoek vind plaats in het historische wervengebied. De werfkelders zijn een iconisch element van de stad Utrecht. Door de locatie, het ouderdom van de werfkelders en de verdeling van eigenaarschap is er een complexe situatie ontstaan. Wat begon als onderhoudswerkzaamheden groeide al snel uit naar een integraal programma wervengebied. Tijdens het projectbezoek nemen we jullie mee in het wervengebied en de rol die beheer van de openbare ruimte hier in speelt.

Toelichting borrel

Naast jullie aanwezigheid zijn beheerders van de openbare ruimte zelf ook aanwezig. Specifiek een jonge groep beheerders die in G4-verband samenwerken: de Next Beheerders. Zij maken, net zoals jullie, kennis met het vakgebied. Maak kennis met elkaar en ga in gesprek over de rol van beheer openbare ruimte in de transformatie van de stad, onder het genot van een drankje!

Evenement bekijken →
Stand van de Stedenbouw
okt
2

Stand van de Stedenbouw

De tussenschaal van de middelgrote stad: Amersfoort, Apeldoorn en Zwolle

Hoe bouw je als middelgrote stad bruggen tussen de lange adem van de Omgevingsvisie en de dynamiek van projecten en tussen gebiedsontwikkelingen? In Apeldoorn, Amersfoort en Zwolle zijn kaarten een hulpmiddel om de ruimtelijke en programmatische samenhang inzichtelijk te maken.

Apeldoorn, Amersfoort en Zwolle hebben een flinke woningbouwopgave. Apeldoorn realiseert de komende jaren twaalfduizend nieuwe woningen, zevenduizend daarvan binnenstedelijk. In Zwolle staan in 2030 tienduizend nieuwe woningen, een groot deel in het nieuwe centrumgebied.

In alle drie de steden zijn kaarten ontwikkelt die samenhang tussen ontwikkelingen duiden en een basis vormen voor het gesprek over programma’s en andere overkoepelende thema’s. Hoe zijn ze gemaakt en hoe worden ze ingezet? Was is hun status en hoe houden ze de dynamiek vast?

Drie ruimtelijk strategen en stadsstedenbouwers vertellen hun verhaal.

Stadsstedenbouwer Jaap Gräber: “De gemeente ontwikkelt zich snel; de markt en de context van ontwikkelingen zit vol dynamiek. Aan de andere kant is het ontwikkelen van de stad een traag proces is. Hoe krijg je dat bij elkaar? Wij werken in Apeldoorn met onze Omgevingsvisie 2040 – maar hadden behoefte aan een instrument om de brug te slaan naar die dynamiek. Stedenbouw is technisch en nauwkeurig. De kaart is de tekenende taal. Ophangen, op tafel leggen en er over praten; de kennisuitwisseling is heel belangrijk. De kaart toont programma’s, niet projecten. En hij is dynamisch; elk jaar komt er een bijleggende uitvoeringsagenda”

Ruimtelijke strateeg Henry Huiskamp: “In 2021 is de Omgevingsvisie vastgesteld, met ontwikkelingszones plus programma’s voor het grotere centrum – het stadshart en de krans eromheen met Gebiedsontwikkeling Spoorzone en Gebiedsontwikkeling Nieuwe Veemarkt. Deze gebiedsontwikkelingen zitten systemisch aan elkaar vast, waarbij de mobiliteitstransitie met nieuwe centrumhubs een aanjager is voor meer verblijfskwaliteit en groen, in de oude binnenstad, de zone daaromheen en in de belangrijke aanrijroutes. Zo ontstaat ook meer ruimte voor de wateropgaven in deze Deltastad. Ontwerpen en schakelen tussen de verschillende schaalniveaus om een hulpmiddel in de vorm van abstracte themakaarten

Ruimtelijk strateeg Arno Goosens: “In Amersfoort is de één van de uitdagingen om het thema Gezonde Leefomgeving onder de aandacht te brengen. Naast een traditie van mooie (losse) wijken zochten we naar samenhang en de betekenis van levensaders voor de stad”

Evenement bekijken →
Ontwerpwedstrijd in Eindhoven: de gemeente is op zoek naar inspirerende concepten!
sep
2

Ontwerpwedstrijd in Eindhoven: de gemeente is op zoek naar inspirerende concepten!

Wegens groot succes van de voorgaande edities in onder andere Zaanstad en Dordrecht organiseren we opnieuw een ontwerpwedstrijd, en wel in Eindhoven!

ONTWERPWEDSTRIJD

In deze ontwerpwedstrijd dagen we (young)professionals uit om een veilig en gezond ruimtelijk ontwerp te maken voor een plangebied in Nederland. Een jury kiest een winnaar uit die het beste invulling heeft gegeven aan de ontwerpopgave. Deelnemen aan een ontwerpwedstrijd is dé mogelijkheid om je als (startende) professional te presenteren. En het winnende team ontvangt een mooi geldbedrag.

ONTWERPGEBIED

Dit jaar staat het stationsgebied KnoopXL in Eindhoven centraal. De komende 20 jaar ontwikkelt de gemeente het grijze kantorengebied met ruim baan voor de auto, naar een groene verblijfs- en woonwijk voor iedereen. De gemeente is op zoek naar inspirerende concepten die hen helpt bij het veilig en gezond inrichten van dit gebied.

PLANNING

De ontwerpwedstrijd start in september van dit jaar, met een excursie in het plangebied als aftrap. De deelnemers hebben tot november de tijd om een ontwerp te maken. In deze maand zal ook de prijsuitreiking plaatsvinden. Dit zal waarschijnlijk gebeuren tijdens een congres waar OVO te gast is en waar de drie beste ontwerpteams hun idee kunnen pitchen.

MEEDOEN?

De inschrijving voor de ontwerpwedstrijd is inmiddels geopend. Inschrijven kan via dit inschrijfformulier. Een team mag bestaan uit 3 tot 5 deelnemers met bij voorkeur een multidisciplinaire achtergrond (bijvoorbeeld stedenbouwkunde, planologie, veiligheidskunde, milieukunde). Eventuele vragen kunnen via info@ontwerpveiligeomgeving.nl gesteld worden.

Een concretere planning en de brochure met de prijsvraag volgen later.

Evenement bekijken →
Meetup for makers: a moment to discuss the creative field in a small group using an inervision model
jul
9

Meetup for makers: a moment to discuss the creative field in a small group using an inervision model

As a maker, you are not only focused on your craft; you are also involved in communication, marketing, sales, finance, and building a network. Additionally, you always want to innovate and improve. It can be quite overwhelming to find your way in all of this. That’s why we organise this meetup: a moment to come together with a small group of makers (7-10 people) and discuss the struggles you face as a maker in the creative field. Bring a (creative) issue to the meetup, and we will address your question using an intervision model. This is a conversational technique for collaboratively coming up with structured solutions to a problem. It can also be seen as a joint brainstorming session where we exchange tips. Every type of maker is welcome! Sign up here.

In this programme

Jonne op de Weegh

Analog photographer and writer

About this initiative

This small-scale makers meetup originated from the group ‘Nieuw Makers Nieuw-West’. Over the past year, makers from the district Amsterdam Nieuw-West have been coming together at different cultural locations to share experiences, challenges, and plans. Currently, more than 170 makers are part of this ever-growing network. The meetings take place every first Tuesday evening of the month. Would you like to be a part of this network? Then send an email to Peter Both, Project Leader of Art & Culture at the Nieuw-West district: p.both@amsterdam.nl.

About the initiator

Jonne op de Weegh is a creative entrepreneur since 2020 with a main focus on analogue photography. In her work, she focusses on documentary stories and enjoys capturing images on the street. With her photography and workshops, she wants to inspire other creators to also realise their own creative goals and focus on passion in particular.

The meetup is from 19:00 – 21:00 at New Metropolis Metropolis Nieuw-West (Burgemeester Rendorpstraat 1, 1064 LH, Amsterdam).

Evenement bekijken →
Form Follows Finance op 5 juli in Arcam
jul
5

Form Follows Finance op 5 juli in Arcam

Op vrijdagmiddag 5 juli opent Arcam haar deuren voor een dubbel openingsevenement.

De opening van de tentoonstelling ‘Form Follows Finance – De stad als excelsheet‘ begint met een mini-symposium van 15.00 – 17.00 uur met o.a. Follow the Money en Impact Institute.

De tentoonstelling wordt om 17.00 uur geopend door Carolien Schippers, directeur Grond en Ontwikkeling van de gemeente Amsterdam, gevolgd door een borrel tot 19:30 uur.

Om 19.30 uur opent de tentoonstelling The Sensitive City van Architect in Residence Jacopo Grilli met een kort lezingenprogramma (Engels) door hem en zijn team (Luc Deleu (BE), Amit Gur (NL/BE), Anita de Franco (IT) en Rebecca Wijnruit (NL).

Volg het mini-symposium Form Follows Finance en sluit af met de borrel of blijf hangen tot de opening van Sensitive City. Of kom eerst naar de borrel en volg daarna het lezingenprogramma van Jacopo Grilli. Aan jou de keuze.

MELD JE AAN

Programma en sprekers Mini-symposium Form Follows Finance

  • 14:45 – 15:00 Inloop, koffie en thee

  • 15:00 – 15:15 Opening en introductie door Anke Huntjens, bestuursvoorzitter van Arcam en bestuurder van Eigen Haard

  • 15:15 – 15:30 ‘Het waterwerk van ons geld’: hoe breng je de geldstromen in kaart, met Carlijn Kingma

  • 15:30 – 15:40 Reactie van het publiek met moderatie door Anke Huntjens

  • 15:40 – 16:00 Lezing door Follow The Money over klimaatrisico’s en de financiering van gebouwen met Daniel van Kessel

  • 16:00 – 16:15 Reactie van het publiek met moderatie door Anke Huntjens

  • 16:15 – 16:30 Over de true price van de gebouwde omgeving met Michel Scholte – Executive Council Member en mede-oprichter van het Impact Institute

  • 16:30 – 16:45 Reactie van het publiek met moderatie door Anke Huntjens

  • 16:45 – 17:00 Inloop publiek voor openingsmoment en borrel

  • 17:00 – 17:15 Officiële opening van de tentoonstelling door Carolien Schippers, directeur Grond en Ontwikkeling, gemeente Amsterdam

Evenement bekijken →
Een inspirerende reis over de eerste rivier die werd erkend als rechtspersoon!
jul
4

Een inspirerende reis over de eerste rivier die werd erkend als rechtspersoon!

In 2017 werd de Whanganui rivier in Nieuw-Zeeland als eerste rivier ter wereld erkend als rechtspersoon, maar ook als onverdeelbaar en levend wezen. Dit was het resultaat van twee eeuwen van fysieke en juridische strijd die de Māori hebben gevoerd. Zij zagen de rivier door de jaren heen steeds sterker vervuild raken. Nu de rivier rechten heeft, is het makkelijker geworden om de gezondheid van de rivier te waarborgen en wordt hiernaast het wereldbeeld van de Maori wettelijk bekrachtigd. Na 2017 is de beweging die rechten aan de natuur wilt geven alleen maar gegroeid.

In I Am the River, the River Is Me, neemt Ned Tapa, de Māori voogd van de Whanganui, de filmmakers, familie, vrienden en activisten mee op een meerdaagse kanotocht over de adembenemende rivier. Tijdens deze tocht spreken zij over de manieren om de planeet te redden, de rijkdom van inheemse kennis, het koloniale verleden en delen zij de schoonheid van ‘de natuur’ – ook al ook bestaat hier geen apart woord voor in de taal van de Maori.

De film is niet alleen een cinematografische parel, maar roept ook op om anders te kijken naar de natuur en gemeenschap, op weg naar een leefbare en rechtvaardige toekomst. We gaan we in gesprek met de makers over het succes van de Māori, hun inheemse kennis en duiken dieper in de rechten voor de natuur beweging.

Reserveer hier

Evenement bekijken →
Doe mee met de Dag van de Ontwerpkracht op 4 Juli en bestel je ticket nu!
jul
4

Doe mee met de Dag van de Ontwerpkracht op 4 Juli en bestel je ticket nu!

Het is weer zover, de Dag van de Ontwerpkracht 2024 komt er aan. Zorg dat je er ook dit jaar weer bij bent. Het thema dit jaar is:

NU – STRAKS – LATER

We verdrinken in de urgenties voor de verandering van het land. Netverzwaringen, zoetwaterbeschikbaarheid, woningtekort, stikstofuitstoot, waterkwaliteit, allemaal vragen ze om voorrang. Hoe krijgen we grip op de vormgeving van onze toekomst? Wat moet nu, wat kan straks en wat komt later? Hoe zetten we ontwerpkracht in om stapsgewijs verandering te realiseren en vraagstukken te integreren, zodat we ook trots kunnen zijn op het resultaat?

Hoe gaan we diverse wateropgaven te lijf? Wat is de volgende stap na het ontwerpend onderzoek? Wat zijn de werklandschappen van de toekomst? Wat betekent Anders Kijken vanuit landschappelijke waarden? En hoe ziet het nieuwe samenleven eruit? Zo maar een paar onderwerpen van komende Dag van de Ontwerpkracht op 4 juli.
Doe mee en bestel je ticket!

Evenement bekijken →
SHARE Meets Circulair & Biobased Bouwen
jul
3

SHARE Meets Circulair & Biobased Bouwen

Graag nodigen we je uit voor SHARE Meets Circulair & Biobased Bouwen. De bouwsector heeft een enorme impact op het milieu. Circulair en biobased bouwen zijn innovatieve benaderingen die zich richten op het hergebruik van materialen en het gebruik van natuurlijke, hernieuwbare bronnen. Dit helpt de ecologische voetafdruk van de bouwsector te verminderen voor een duurzame toekomst. Wat zijn de belangrijkste aspecten van circulair en biobased bouwen? Hoe kunnen we duurzame vernieuwingen in de bouwsector versnellen? Welke kansen en uitdagingen zijn er?

Programma

14.30 Ontvangst 

15.00 Welkom moderator Margo Spek. Gesprek met wethouder Marja Ruigrok en Adelbert de Vreese, directeur Infra Regionale Projecten Dura Vermeer.
Dura Vermeer is een Nederlands familiebedrijf, opgericht in 1855, en actief in de bouw- en infrastructuur. Met ruim 3.400 medewerkers en een omzet van 1,9 miljard euro is het een onafhankelijke bouwonderneming die zich richt op duurzame en innovatieve bouwoplossingen. Het bedrijf focust op circulair en biobased bouwen en investeert in digitalisering en nieuwe technologieën om efficiëntie en duurzaamheid te verbeteren.

15.10 Gesprek met Wendeline Besier, directeur Duurzaamheid Dura Vermeer

Dura Vermeer heeft de ambitie om in 2030 de CO2-uitstoot te halveren en in 2050 helemaal geen CO2 meer uit te stoten. Van transport, de productie van grondstoffen en materialen tot het eigen energiegebruik, de gehele CO2-uitstoot van Dura Vermeer én de keten is in kaart gebracht. Wendeline Besier vertelt over de uitvoering van dit ambitieuze Net Zero programma en bespreekt de ketensamenwerkingen, kansen en uitdagingen.

15.25 Drie deelsessies in carrousel:

1)
Rondleiding op de Dura Vermeer Bouwhub door Adelbert de Vreese, directeur Infra Regionale Projecten

De grondstoffenvoorziening is flink aan het veranderen. Ruwe grondstoffen zijn eindig en de circulaire bouwmarkt is sterk in ontwikkeling. Herinzet van bouwmaterialen zorgt ervoor dat er geen nieuwe grondstoffen worden gebruikt én bespaart heel veel CO2.
 
2) Toepassen van biobased materialen (met onder andere de N231 biobased proeftuin) door Susanne van der Mark, adviseur Duurzaamheid

Biobased materialen zijn natuurlijke materialen die hernieuwbaar zijn. In zowel infra als civiele projecten wordt gebruik gemaakt van deze materialen. Denk aan olifantsgras, hout, hars, lijnzaad, vlas, hennep, kurk en nog vele anderen natuurlijke materialen. In deze sessie hoor je alles over de huidige én toekomstige toepassingen van biobased materialen in de bouwsector.

3)
Jaap Schotanus, directeur Bio Bound over biobased & circulaire beton producten

SHARE AWARD winnaar Bio Bound is een innovatieve koploper die de traditionele lineaire manier van produceren van beton op zijn kop zet. Missie is om bij te dragen aan een milieuvriendelijke, duurzame inrichting van de openbare ruimte. Hoe is dit tot stand gekomen? Wat zijn de CO2-voordelen? Daarnaast komen de nieuwste ontwikkelingen en innovaties aan bod zoals Urban mining. Het ontmantelen van de bebouwde omgeving om zoveel mogelijk materialen te oogsten voor hergebruik.

16.45 Gesprek met Jos Ruigrok adviseur duurzaamheid GWW over het nieuwe circulaire materialen depot

Gemeente Haarlemmermeer nam in 2023 een circulaire materialen depot in gebruik. Het is een groot succes. Betonstraatstenen die bij herinrichtingen niet meer nodig zijn, komen in het depot in Nieuw-Vennep totdat ze een nieuwe plek krijgen. Dit heeft geleid tot minder gebruik van primaire grondstoffen en een aanzienlijke vermindering van CO2-uitstoot, met daarbij nog financiële voordelen. De pilot heeft na het proefjaar zoveel positieve resultaten opgeleverd dat het besluit is genomen om het project voor onbepaalde tijd voort te zetten.

17.00 Afronding door Margo Spek. Aansluitend netwerkborrel

18.00  Einde

Locatie
Dura Vermeer, Spaarneweg 31, Cruquius.

Aanmelden
Wil je ons laten weten of je komt via deze link. De toegang is gratis. Na aanmelding ontvang je kort voor de bijeenkomst een bevestiging met verdere informatie. Graag tot ziens tijdens SHARE Meets op woensdag 3 juli 2024!

 

 

Evenement bekijken →
 Ruimte! Ruimte! Ruimte! Dringen in het Noordzeekanaalgebied
jul
2

Ruimte! Ruimte! Ruimte! Dringen in het Noordzeekanaalgebied

Het was al dringen in het gebied tussen de IJmond en Amsterdam maar de energietransitie, woningbouwopgave, klimaatadaptatie en omslag naar een circulaire economie dwingen belanghebbenden in toenemende mate tot schier onmogelijke ruimteclaims. Overheden, burgers en bedrijven hebben de afgelopen jaren intensief overlegd over deze uitdagingen en vanavond wordt de voortgang gepresenteerd. Hoe kunnen de belangen en ambities van de zware industrie, Natura2000, zeehaven en de miljoen inwoners op een toekomstbestendige manier gewogen worden?

Aanmelden via deze link

Met in dit programma

Hester van Buren | Wethouder Financiën, Personeel en organisatie, Dienstverlening, Lucht- en Zeehaven, Amsterdam

Esther Rommel | Gedeputeerde provincie Noord-Holland voor Ruimtelijke Ontwikkeling, Economie, Havens en Recreatie

Koen Overtoom | CEO Havenbedrijf Amsterdam

Kees Noorman | Directeur Ondernemersorganisatie ORAM

Jeroen Verwoort | Wethouder Havens, industrie, energie en Noordzeekanaalgebied, gemeente Velsen

Evenement bekijken →
Kom naar de slotbijenkomst van het ontwerpend onderzoek 'Werklandschappen in Transitie'
jul
2

Kom naar de slotbijenkomst van het ontwerpend onderzoek 'Werklandschappen in Transitie'

Werk­landschappen in Transitie

SLOTBIJEENKOMST

Op 2 juli delen we met u graag de resultaten van het ontwerpend onderzoek 'Werklandschappen in Transitie', een studie naar zes bedrijventerreinen in de gemeente Zaanstad, provincie Noord-Holland

Meldt u hier aan!

Welke ruimtelijke opgaven vragen momenteel naar een radicaal andere blik op werklandschappen en welke positie kan de overheid hierin nemen? Kan ontwerpend onderzoek ons helpen om stevigere en betere keuzes te maken? Wat is de ruimtelijke impact van alomvattende transities op bedrijventerreinen en hoe kunnen we deze inzetten om vorm te geven aan een nieuwe economie?

Lees meer over het traject ‘Werklandschappen in Transitie

Programma

15.30u Inloop

15.40u Introductie

15.50u Presentatie Zaanstreek-noord en Q&A

16.30u Presentatie Zaanstreek-zuid en Q&A

17.10u Panelgesprek

17.30u Afsluiting

Evenement bekijken →
Leer van Robert Temel en Peter Boelhouwer over een volkshuisvestingsbeleid dat wel werkt!
jun
27

Leer van Robert Temel en Peter Boelhouwer over een volkshuisvestingsbeleid dat wel werkt!


In Loods 6 organiseren we lezingen op het grensvlak van sociale geografie, planologie, gebiedsontwikkeling en volkshuisvesting: ‘De stad in Loods6’. Omdat er al veel over de architectuur gepraat wordt willen wij graag de achtergronden belichten.
 
We nodigen u graag uit voor de vierde lezing op 27 juni. We hebben Robert Temel uit Wenen uitgenodigd om te vertellen hoe Wenen een humaan volkshuisvestingbeleid kan voeren, het ‘Wiener Modell’ en dat al 100 jaar doet.

Het is opvallend hoe anders de situatie in Wenen is op het gebied van de volkshuisvesting. Door gericht overheidsbeleid kan iedereen in Wenen beschikken over een betaalbare woning. Je gelooft niet wat je hoort als je gewend bent geraakt aan de Amsterdamse (en ook landelijke) situatie. Hoe komt het dat het in een even zo grote stad als Wenen wel kan en hier niet.

Robert Temel, die helemaal ingevoerd is in de materie en een verantwoordelijk ambtenaar van de gemeente Wenen, zal dit ‘Wiener Modell’ in deze lezing toelichten.
 
Peter Boelhouwer, hoogleraar Housing Systems aan de TU Delft, zal zijn betoog in een Nederlands perspectief plaatsen.
 
Na de zomer komt Bertrand Bret van woningbouwvereniging Paris Habitat vertellen hoe zij dat in Parijs, een van de duurste steden ter wereld, voor elkaar proberen te krijgen.
 
Deze lezingen zijn niet geprogrammeerd voor een groot publiek, dat kan Pakhuis De Zwijger veel beter, maar we hopen op een diepgaand debat tussen terzakekundigen en onze ervaring is dat dit heel goed lukt.
 
We verwelkomen u graag op donderdag 27 juni vanaf 19.30 uur aan de KNSM-laan bij de middeningang van het Loods 6 gebouw. Het programma begint om 20.00 uur en we denken dat de avond om 22.30 uur afgelopen zal zijn.

Meldt u zich wel even aan vóór 24 juni via onderstaande knop of via destadinloods6@gmail.com

Aanmelden

Evenement bekijken →
Pak deze unieke kans om meer te leren over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van neuroarchitectuur en AI voor stedenbouw
jun
27

Pak deze unieke kans om meer te leren over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van neuroarchitectuur en AI voor stedenbouw

Symposium Building for Wellbeing

De nieuwe coalitie zet het beleid voort om jaarlijks 100.000 woningen binnenstedelijk te bouwen. Voor veel steden is het aanleiding om de hoogte in te gaan maar hoe zorgen we ervoor dat we prettig hoog bouwen? Hoe zorgen we met de juiste ontwerpoplossingen voor dat mensen zich thuis voelen in hun eigen buurt en de gebiedsontwikkeling positief uitpakt voor hun gezondheid? Deze vragen staan centraal tijdens het symposium van Building for Wellbeing op 27 juni. Onderzoekers van het lectoraat Bouwtransformatie van de Hogeschool van Amsterdam hebben dit samen met de praktijk onderzocht en presenteren op het symposium de bevindingen.

10 verdichtingsprojecten 

Dit symposium biedt een unieke kans om meer te leren over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van neuroarchitectuur en AI voor stedenbouw. We nemen je mee langs 10 innovatieve verdichtingsprojecten in Nederland waaronder Hyde Park, Duin, Merwede, Space-S, Rijnhaven en Leidsche Rijn. Op deze plekken komen gebruikers aan het woord om te horen hoe zij als pioniers de gebieden ervaren en is de visuele beleving in kaart gebracht. Samen met de deelnemers van het symposium maken we vervolgens de balans op om te zien welke lessen getrokken kunnen worden voor het ontwerpen van nieuwe woonmilieus.

Het is dé gelegenheid om in contact te komen met andere professionals en te discussiëren over de (toekomstige) uitdagingen voor gezonde stedelijke ontwikkeling.

Programma

De middag bestaat uit een interactief programma met diverse paneldiscussies en sprekers als Frank Suurenbroek en Gideon Spanjar, auteurs van het boek Neuroarchitectuur: ontwerpen van hoogbouwsteden op ooghoogte.

📋 Aan de hand van de tien verdichtingsprojecten laten we zien welke visies en ontwerpprincipes in de praktijk worden toegepast om gezondheid en welzijn te bevorderen.

👥 We presenteren hoe gebruikers deze ontwerpoplossingen ervaren, ondersteund door biometrische technologie uit de neuroarchitectuur en interviews.

🔍 We delen de nieuwste ontwikkelingen van AI voor stedenbouw en presenteren een AI-tool voor stedenbouw die actieve plinten opspoort op basis van kenmerken.

💬 Als afsluiting een paneldiscussie met praktijkpartners over de uitdagingen van gebiedsontwikkeling en hoe meetbare technieken zoals eye-tracking en AI hierbij kan helpen.


▶️𝗘𝘅𝗽𝗼𝘀𝗶𝘁𝗶𝗲 𝗼𝗽𝗲𝗻𝗶𝗻𝗴
Ook is er een posterexpositie bij de entree van het Jacoba Mulderhuis waarbij onze partners hun visies t.a.v. dit onderwerp uiteenzetten aan de hand van hun projecten: UNStudio | AM Landskab Strategie Participatie Ontwerp | Arcam Architectuurcentrum Amsterdam | BNSP| BURA| IMOSS bureau voor stedebouw bv | Juli Ontwerp | MORE Architecture | NVTL | Arcadis | Overmorgen | PosadMaxwan strategy x design | Scape Agency | Space&Matter | Studio Vinke | Gemeente Amsterdam | nai010 publishers | European Federation for Living (EFL) | Eigen Haard. AM Gebiedsontwikkeling, City Net Zero – Centre of Expertise HvA Hogeschool van Amsterdam.
Gefinancierd door: Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA. HvA-onderzoekers: Frank Suurenbroek, Gideon Spanjar, Maarten Groen, Sába Schramkó, Regien Stolp, Lyske Gais de Bildt, Rachel Reynolds, Federica Cefis Colombo, Sam Vink, @Hugo Beschoor Plug.

Details:

  • 📅 Datum: 27 juni 2024

  • 🕑 Tijd: 14:00-17:00 uur (inloop vanaf 13:45 uur), met aansluitend een borrel op locatie

  • 📍 Locatie: Jakoba Mulderhuis, Rhijnspoorplein 2, Amsterdam (13e verdieping)

We kijken ernaar uit je te verwelkomen voor een inspirerende middag vol nieuwe inzichten en kennisuitwisseling!

Reserveer nu je plek hier!

 




Evenement bekijken →
Carbon Stories #9: we moeten het over installaties hebben!
jun
20

Carbon Stories #9: we moeten het over installaties hebben!

Installaties bevinden zich in de dode hoek van het debat over opgenomen koolstof. Kunnen we er grip op krijgen? Kunnen we de voetafdrukken van installaties verkleinen? Hebben we al die installaties echt nodig? Op donderdag 20 juni presenteren GROUP A-CARBONLAB, de Architectuur Biennale Rotterdam (IABR) en het KeileCollectief het tiende Carbon Stories-debat, getiteld We Need to Talk about Installations!, in het Keilepand in Rotterdam. Tijdens deze avond zullen DGMRABT-LüningAveco de Bondt en GROUP A – CARBONLAB hun visies op dit onderwerp delen. Zij ontwikkelen gezamenlijk twee ontwerpvarianten voor een Parijsbestendig en klimaatpositief Rotterdams gebouw.

Reserveer jouw ticket

In tijden van klimaatnood moeten we allemaal stilstaan bij de vraag waar, wat en hoe we bouwen. We streven naar aantrekkelijkere steden met van duurzame materialen gemaakte, energieneutrale gebouwen. Dit bereiken we niet via afzonderlijke ingrepen: om Parijsbestendige of zelfs klimaatpositieve gebouwde omgevingen te realiseren moeten we typologie, energieconcept en materialiteit integreren.

De energieconcepten waarop technische installaties zijn gebaseerd en de materialen waarvan ze zijn gemaakt, vormen het hart van het debat over kWh en GWPa. In complexe projecten souperen installaties 30 procent van de bouwkosten en naar schatting 30 procent van de koolstofbudgetten op. Dit is een schatting, omdat de GWPa van installaties vaak geen rol speelt in gegevens en berekeningsmethoden.

Dit roept vragen op. Hebben we al die installaties echt nodig, of moeten we een stapje terug doen en onze problemen vaker op een minder technologische manier oplossen? Kunnen we gebouwen ontwerpen en bouwen die weinig of geen installaties nodig hebben? Kortom, we moeten het over installaties hebben!

Dit evenement vindt plaats tijdens de tentoonstelling HOW DO WE WANT TO BUILD M4H 2030; het debat tussen de sprekers en het publiek wordt gemodereerd door Geert Maarse. 

Tijdens dit evenement is de voertaal het Engels.

Carbon Stories is een initiatief van GROUP A | CARBONLAB, de Architectuur Biennale Rotterdam (IABR) en het KeileCollectief.

Evenement bekijken →
Meet the Next Generation en kom naar de Stand van de Stedenbouw op 19 juni
jun
19

Meet the Next Generation en kom naar de Stand van de Stedenbouw op 19 juni

Ben je ook benieuwd hoe de Next Generation aankijkt tegen ons vakgebied?

Kom naar het derde debat van de BNSP over de Stand van de Stedenbouw op 19 juni van 19.30-22.00 uur op het stadskantoor Utrecht.

Hoe is het om van de opleiding in de praktijk terecht te komen? Sluiten de werelden een beetje op elkaar aan of missen we scherpte in de wijze waarop actuele opgaven landen in de hedendaagse praktijk. Welke rollen en opgaven ziet de volgende generatie stedenbouwers op zich afkomen. Of, anderzijds sluit het onderwijs nog wel aan op hoe het in de praktijk werkt?! En waarin verschilt het werken bij een bureau, gemeente of ontwikkelaar.

Als sprekers zullen optreden Gerjan Streng, hij zal iets vertellen over zijn ervaringen als jong bureau met een missie. Arthur van der Laaken, recent afgestudeerd aan de Academie van Bouwkunst en werkzaam bij de gemeente Utrecht. Hij zal iets vertellen over de transitie van student naar stedenbouwkundige. En Anne van den Berg, hoe ervaart zij de sprong van TU naar de praktijk bij Ziegler Branderhorst.

Met Marjolein Peters (Studio Scale en vakcoördinator Stedenbouw voor de PEP), Anne Loes Nillesen (Defacto en Professor Urban Design), Anouk Distelbrink (bestuur BNSP, docent HvA) en Tess Broekmans (Urhahn Urban Design en Professor Urban Design) hoe zij de relatie onderwijs en praktijk vanuit hun dubbele rol ervaren en met Menno van der Heijden (Academie/BPD) bespreken we hoe het is om als jonge stedenbouwkundige bij een ontwikkelaar te werken.

Kom je ook? Meld je aan!

Evenement bekijken →
 Historiserend bouwen legt de nadruk op leefbaarheid, lokale identiteit en duurzaamheid. Maar wanneer vinden we een gebouw eigenlijk mooi?
jun
17

Historiserend bouwen legt de nadruk op leefbaarheid, lokale identiteit en duurzaamheid. Maar wanneer vinden we een gebouw eigenlijk mooi?

Op zoek naar de betekenis van schoonheid in historische gebouwen: kom naar pakhuis de Zwijger op 17 juni!

We brengen er graag onze vakantie door, vertoeven er in onze vrije tijd en genieten ervan om er te wonen; historische, gezellige en charmante steden. Nieuwbouwwoningen worden echter vaak in een moderne stijl gebouwd, wat bij het publiek weerstand oproept, in tegenstelling tot bij de architecten die ze ontwerpen. Maar er bestaat een middenweg: historiserend bouwen. Deze bouwstijl grijpt terug naar het verleden, zonder in te leveren op hedendaags comfort. Historiserend bouwen legt de nadruk op leefbaarheid, lokale identiteit en duurzaamheid. Maar wanneer vinden we een gebouw eigenlijk mooi? Wat kunnen we leren van historische bouwstijlen? En waarom is er zo’n grote discrepantie tussen wat architecten bouwen en wat het publiek mooi vindt? Om antwoorden te vinden op deze vragen, gaan we tijdens dit programma in gesprek met dichters, een filosoof, schoonheidsactivist en architect.

Over de sprekers

Mieke Bosse is oprichter en architect bij SCALA Architecten uit Den Haag. Samen met haar man, Peter Drijver, begon ze dit architectenbureau in 1989, dat zich voornamelijk specialiseert in historiserende bouw. Daarnaast is Mieke Bosse voorzitter van INTBAU (The International Network for Traditional Building, Architecture and Urbanism). Dit is een actief netwerk, met 36 vestigingen over de hele wereld, bestaande uit individuen en instellingen die zich inzetten voor het creëren van humane en harmonieuze gebouwen en plekken die de lokale traditie respecteren. Ook is Mieke Lid van het wetenschappelijk comité van the Journal of Traditional Building Architecture and Urbanism. Met al deze ervaring neemt Mieke Bosse als veelzijdige spreekster deel aan het programma.

Ruben Hanssen is oprichter van The Aesthetic City, een contentplatform met een duidelijke missie: onze gebouwde omgeving mooier, leefbaarder en duurzamer helpen maken door kennis over stedenbouw en architectuur te verspreiden. Met een Youtube kanaal met meer dan 120 duizend abonnees, een podcast en vele andere mediakanalen wil Ruben impact maken doormiddel van content. Ook maakt Ruben deel uit van Architectuur Omslag, een Nederlandse vertakking van de wereldwijde beweging genaamd Architecture Uprising. Het doel van Architectuur Omslag is om ook in Nederland een ‘omslag’ te bereiken in hoe er gedacht wordt over architectuur en het ontwerp van de bebouwde omgeving. Met alle passie die hij heeft over het onderwerp, draagt Ruben bij aan het gesprek tijdens dit programma.

Selby van Holthe is werkzaam als adviseur schoonheid en participatie bij woningcorporatie Talis. Hier onderzoekt ze wat ‘schoonheid’ voor de organisatie betekent als beleidspunt. Daarnaast promoveerde ze aan de Radboud Universiteit op de esthetica van filosoof Friedrich Hölderlin. Tijdens dit programma zal Selby de verschillenden perspectieven van schoonheid delen in filosofische zin.

FFÛH is een literair collectief uit Den Haag, onder andere opgericht door Frank van den Boom en Fester Vogels. Frank van de Boom is afgestudeerd Griekse en Latijnse talen en cultuur aan de Universiteit Leiden. Op dit moment volgt hij de master literatuurwetenschappen en klassieke & oude beschavingen. Fester Vogels is een kunstenaar en schrijver van de poëtische proza Tijgerbalsem in je ogen. Het collectief FFÛH staat op het punt om een dichtbundel uit te brengen. Tijdens deze avond komen Frank en Fester een eigen gedicht voordragen, speciaal geschreven voor deze gelegenheid.

Meld je hier aan

Evenement bekijken →
Leren hoe we ons beter, sneller en slimmer kunnen aanpassen aan klimaatverandering: kom op 17 juni naar het Nationaal Congres Klimaatadaptatie.
jun
17

Leren hoe we ons beter, sneller en slimmer kunnen aanpassen aan klimaatverandering: kom op 17 juni naar het Nationaal Congres Klimaatadaptatie.

Hoe kunnen we ons beter, sneller en slimmer aanpassen aan klimaatverandering? Kom er alles over te weten op het Nationaal congres klimaatadaptatie, op 17 juni in Nieuwegein.

Ben je een professional in de gezondheidssector, het onderwijs of in de ruimtelijke ontwikkeling? Ook dan is dit congres echt iets voor jou! Er zijn bijvoorbeeld sessies over hitte en gezondheid, over klimaatrechtvaardigheid en over gezonde en groene wijken. Kom ook!

Het Nationaal Congres Klimaatadaptatie is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de provincie Utrecht.

Het belooft een inspirerende dag te worden. Er zijn interessante sprekers en er is een gevarieerd aanbod van sessies, workshops en excursies. Ook is er natuurlijk voldoende gelegenheid voor informele gesprekken en netwerken.

Het Nationaal Congres Klimaatadaptatie is alleen toegankelijk als je jezelf vooraf aanmeldt. Deelname is gratis.

Aanmelden kan hier tot en met woensdag 5 juni of tot de maximale capaciteit is bereikt.

Evenement bekijken →
INVITATION Archiprix 2024 Ceremony – ‘Open Work’
jun
16

INVITATION Archiprix 2024 Ceremony – ‘Open Work’

INVITATION
Archiprix 2024 Ceremony – ‘Open Work’

Program

10.30 hrs    Doors open
11.00  hrs    Welcome
11.10  hrs     Introduction ‘The architect as public intellectual’
                  by Véronique Patteeuw
11.30  hrs     Archiprix 2024 Ceremony
13.00 hrs    End of program – drinks at foyer

During the program 27 graduation projects will be presented, with a selected few highlighted by the jury as exemplary and groundbreaking. Jury members will present the projects and conduct brief interviews with the designers on stage.

Véronique Patteeuw - associate professor at the ENSAP Lille, lecturer at the universities of KULeuven and EPFL Lausanne, and academic editor of OASE (journal for architecture) — will give a lecture that delves into the multifaceted role of architects, and how architecture and spatial constructs are intricately intertwined with broader societal issues and dilemmas.

The projects of Archiprix 2024 were reviewed by a jury consisting of: Sereh Mandias, Jeroen van Mechelen, Aura Luz Melis, Wouter Pocornie and Paul Roncken. Together they represent the disciplines of Architecture, Urbanism, Interior- and Landscape Architecture and Theory/Research.

Rotterdam
The Archiprix 2024 Ceremony is taking place during the Rotterdam Architecture Month (1 - 30 June ‘24). We are privileged to host the event at Nieuwe Instituut

Evenement bekijken →
Kennisatelier 3: de immateriële blik hoopt je als deelnemer te ontmoeten op 13 juni!
jun
13

Kennisatelier 3: de immateriële blik hoopt je als deelnemer te ontmoeten op 13 juni!

Waarom kennisateliers?

Het programma Bouwen vanuit de Bodem van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie brengt ruimtelijk ontwerpers, beleidsmakers en deskundigen bij elkaar om de relatie tussen de onder- en bovengrond te herstellen. Met de kennisateliers die Jonge Honden in samenwerking met het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie organiseert brengen we verschillende mensen uit het veld in contact met elkaar. We onderzoeken gezamenlijk oplossingsrichtingen voor de uitdagingen waar we voor staan en inspireren we met verhalen van de projecten uit het programma Bouwen vanuit de Bodem.

Kennisatelier 3: de immateriële blik (13 juni) INSCHRIJVINGEN OPEN
Vaak kijken we naar de bodem als dienend voor wat we willen bereiken. Hoe kunnen we de bodem inzetten om voedsel te produceren, warme op te slaan of onze gebouwen overeind te houden? De immateriële rol betreft de intrinsieke waarde van het leven met en op de bodem en de verhalen die de bodem vertelt.

Om de bodem meer centraal te stellen in ruimtelijke ontwerpopgaven is het volgens ons belangrijk om deze intrinsieke rol centraal te stellen in het ontwerpproces. Maar hoe doen we dat? Hoe geven we de bodem een stem? Samen met ontwerpers, bouwers, bodemdeskundigen of beleidsmakers onderzoeken we de immateriële rol van de bodem onderzoeken tijdens dit kennisatelier.

Wat kan je verwachten?

  • Twee inspirerende presentaties van projecten uit het programma Bouwen vanuit de Bodem.

  • Een inspiratiesessie van de makers van de documentaire Onder het Maaiveld over hun maakproces.

  • Verdiepende gesprekken met andere deelnemers gericht op het delen van kennis en ervaringen.

  • Netwerkmogelijkheden met experts en collega’s binnen het veld.

De praktische info op een rij:
Datum: Donderdag 13 juni, 15:00 – 17:00
Locatie: Berlijnplein, Utrecht
Deelname is gratis

Inspiratiesessie van de makers van de succesvolle documentaire “Onder het Maaiveld”
Ontdek het unieke maakproces en leer hoe zij de ongeziene en fascinerende ondergrondse wereld in de bioscoop tot leven hebben gebracht. Hoe visualiseer je de verborgen lagen onder onze voeten die de basis vormen van ons bestaan op aarde? En welk geluid past bij de enorm rijke biodiversiteit van het bodemleven? Laat je inspireren door hun creatieve aanpak en krijg een kijkje achter de schermen van deze indrukwekkende productie.

Aarden in nieuwe wijken – And The People
De bodem bevindt zich onder onze voeten, bij elke stap maken we contact, maar hoe vaak staan we echt in verbinding? De ondergrond: een stabiele basis, maar we zien haar niet, we horen haar niet. Een barrière die wordt uitvergroot in de bebouwde omgeving, want zij die hun handen vies maken op het land en in de natuur, voelen, proeven en ruiken haar wel. Wat kunnen we doen, maken, organiseren, cultiveren om de verbinding op te zoeken, en onze relatie met de bodem te versterken? En wat doen we al?

Delta Werkers & BIO BOUWERS – Studio Ester van de Wiel en Studio Joost Adriaanse
-rif -bouw -plaats verkent betrokkenheid als nieuwe bouwfilosofie. 
Hoe kunnen we leren te leven van, met en in de Delta? Hoe wordt de Delta een coproductie van mens en niet-mens? Hoe ontstaat er een nieuwe bouwfilosofie uit de samenwerking van ontwerper en ecoloog, mosselvisser en mosselrif? Kan de intergetijde-bodem ons inspireren tot een cultuur van dynamiek en co-bewegen die resoneert op micro, meso en macro schaal? We formuleren een antwoord door eco-sociaal te werken in het intergetijdengebied en te bewegen van verdediging naar samenwerking.

In-situ en hands-on werken brengt niet alleen verschillende mensen waardevol samen, het maakt ook de verbondenheid van die mensen en niet-mensen ervaarbaar. Onze proeven schetsen een toekomst met eco-sociaal handelingsperspectief in een Dynamische Delta Cultuur. We verkennen anti-erosie-werk als coproductie en hybride tussen werk, productie, recreatie en natuurherstel. Delta Bezoekers, Bewoners en Werkers zijn geen gebruikers, maar co-producent en mede vormgever van de Delta Biotoop. Een essentiële stap naar het samen leren anders te kijken, en anders om te gaan met onze leefomgeving. Resoneren met de grondtonen van de Delta!

Geef je nu op via het contactformulier

Evenement bekijken →
Kom op 11 juni naar inspirerende workshops en een debat over de toepassing van transformatiekaders
jun
11

Kom op 11 juni naar inspirerende workshops en een debat over de toepassing van transformatiekaders

afbeelding: SteenhuisMeurs

BNSP+ Salon op 11 juni: Ontwerpen met transformatiekaders bij ruimtelijke ontwikkeling

De ruimtelijke uitdagingen stapelen zich op. De meeste opgaven moeten in bestaand stedelijk gebied worden gerealiseerd. De transformaties kunnen belangrijke bijdragen leveren aan het benutten van de aanwezige kwaliteit van de gebouwde omgeving. De handreiking voor transformatiekaders, ontwikkeld door de RCE, helpt partijen die betrokken zijn bij deze ruimtelijke opgaven om erfgoed vroegtijdig mee te nemen in het transformatieproces en samen te werken. Maar hoe pas je deze kaders toe en waar liggen de kansen?

Samen met Paul Meurs (architect-onderzoeker en partner bij SteenhuisMeurs) en Jessica Hammarlund Bergmann (stedenbouwkundige en partner bij Blau) zullen we de mogelijkheden verkennen en gezamenlijke inzichten delen in de BNSP+ Salon Ontwerpen met transformatiekaders bij ruimtelijke ontwikkeling. Een samenwerking tussen BNSP, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en gemeente Nijmegen.

Doe mee aan deze middag met inspirerende workshops en een debat over de toepassing van transformatiekaders en onderzoek samen waar de mogelijkheden en kansen voor erfgoed in de ruimtelijke ontwikkeling liggen!

Datum en locatie:

Wanneer:        Dinsdag 11 juni van 13:00 tot 17:00 uur

Waar:               Schouwburg Nijmegen, gelegen in het transformatiegebied Keizer Karelplein

Optioneel:

Graag nodigen we u om 12:00 uur uit voor het maken van een gezamenlijke wandeling waar onder begeleiding de transformatie van de Stadsschouwburg in relatie tot het Keizer Karelplein wordt toegelicht.

Aanmelden kan hier met aandacht voor de volgende zaken:

In de vier workshops op 11 juni zullen we ons richten op werken, ontwerpen en het opzetten van transformatiekaders, evenals hoe deze binnen het opdrachtgeverschap kunnen worden geborgen. Deelnemers krijgen bij het aanmelden op de dag zelf de mogelijkheid hun voorkeur uit te spreken voor twee workshops waaraan zij deelnemen na het plenaire gedeelte van de dag. Deelname is gratis, maar we rekenen een no-show-fee van €25,-

 

Evenement bekijken →
Toepassen scenario’s ruimtelijke verkenningen
jun
10

Toepassen scenario’s ruimtelijke verkenningen

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft vier scenario’s ontwikkeld voor de inrichting van Nederland in 2050. Deze scenario’s helpen bij het maken van keuzes voor de ruimtelijke structuur. Verduurzaming, de aanpak van het woningtekort en klimaatadaptatie vragen om grote ruimtelijke ingrepen in Nederland op nationaal, provinciaal en lokaal niveau. Tijdens deze bijeenkomst leer je meer over de scenario’s. Ook helpen we je op weg om de scenario’s en andere relevante kennis toe te passen bij ruimtelijke ontwikkelingen. Inschrijven kan hier.

Achtergrond

De nieuwe woonwijken, infrastructuur voor verkeer, energie en water, bedrijventerreinen en voorzieningen waarin we nu investeren gaan gemiddeld zeker vijftig jaar mee. Zij hebben grote invloed op de kwaliteit van de leefomgeving in de nabije en verre toekomst. Daarom is het verstandig om bij de huidige investeringsplannen rekening te houden met de verschillende  door het PBL ontwikkelde toekomstscenario’s. En op basis daarvan terug te redeneren naar wat daarvoor nu aan investeringen nodig is.

De volgende scenario’s zijn ontwikkeld:

  • Mondiaal Ondernemend: een toekomstscenario waarin grote bedrijven de lead hebben

  • Snelle Wereld: de nog verder toegenomen digitalisering doet afstanden verdwijnen

  • Groen Land: veel ruimte voor de natuur en voor het water

  • Regionaal Geworteld: burgers nemen het initiatief in hun eigen leefomgeving

Opzet

Na een introductie op de scenario’s gaan we aan de hand van een concrete casus in gesprek over de scenario’s. Wat zijn de verschillen hiertussen? En wat zijn overeenkomsten? Vervolgens ontwikkelen we een visie op een specifiek gebied, waarbij we de scenario’s toepassen. De scenario’s gebruiken we daarbij als inspiratie, niet als keurslijf. Op die manier leer hoe je kunt omgaan met onzekerheden in de toekomst bij het ontwikkelen van visies en plannen.

Voor wie?

De workshop is specifiek bedoeld voor (stedenbouwkundige) adviesbureaus en marktpartners van Platform31. Het is gericht op medewerkers van organisaties die niet bij overheden werken, maar wel overheden adviseren of er nauw mee samenwerken.

Wat levert deelname jou op?

De bijeenkomst helpt je om de PBL scenario’s en andere relevante kennis toe te passen bij het ontwikkelen of aanscherpen van ruimtelijke visies, zoals omgevingsvisies, regionale visies of visies op specifieke gebieden. Een aandachtspunt is om overheden te helpen de ambities vanuit verschillende sectoren beter af te stemmen en duidelijke keuzes te maken.

Daarnaast oefen je tijdens de bijeenkomst in scenario-denken bij  bij het ontwikkelen van investeringsplannen. Natuurlijk biedt het programma voldoende ruimte om te netwerken met andere professionals die werken in de ruimtelijke ontwikkeling.

Locatie

Planbureau voor de Leefomgeving, Bezuidenhoutseweg 30, Den Haag (minder dan 10 minuten lopen van station Den Haag CS). De bijeenkomst is inclusief een diner.

Evenement bekijken →
Op vrijdag 24 mei organiseert JONG BNSP een excursie samen met de Gemeente Heerlen
mei
24

Op vrijdag 24 mei organiseert JONG BNSP een excursie samen met de Gemeente Heerlen

Op vrijdag 24 mei organiseert JONG BNSP een excursie samen met de Gemeente Heerlen

De stad is volop in beweging en het is een unieke kans om er een kijkje in de keuken te nemen. In de transformatie van Nederland gaat het vaak over een groeiende bevolking en een toename van bedrijvigheid en activiteiten met een hoge druk op de ruimte als gevolg. Maar dit is niet in heel Nederland het verhaal. Zo zijn er gebieden waar juist krimp heeft plaatsgevonden en ten dele nog vindt. Daarin is Heerlen een zeer inspirerend voorbeeld. Na een periode van neergang, is de stad zichzelf aan het heruitvinden. Er is een omslag van neergang naar vooruitgang via cultuur. Ze is al lang bezig met transformatie.

Heerlen is een stad die de krimp heeft omarmd en kijkt naar hoe ze wat ze heeft kan transformeren tot iets dat heel waardevol is. Lijkt dit je wat en wil je graag mee? Schrijf je dan in via de link en ga op 24 mei mee!

Evenement bekijken →
Met goede annotaties kan je echt het verschil maken: leren hoe, doe op 24 mei mee met dit gratis Veldlab!
mei
24

Met goede annotaties kan je echt het verschil maken: leren hoe, doe op 24 mei mee met dit gratis Veldlab!

Thema Annoteren van activiteiten
Data: 24 mei 2024, 31 mei 2024 en 14 juni 2024
Tijd 9:30 – 16:00 uur
NB: Op 7 juni en 21 juni organiseren we aanvullend een online vragenuur, waarin we elkaar resultaten kunnen laten zien en vragen kunnen stellen die later zijn opgekomen. Ben je aangemeld ontvang je automatisch deze uitnodiging om online deel te nemen aan deze sessies.
Locatie Regio Midden (Amersfoort), Regio Noord (Provinciehuis Friesland ) en regio Zuid (nntb)
Deelname aan het veldlab is gratis

Evenement bekijken →