Terug naar alle evenementen

De Dag van de Stad in Apeldoorn

Op maandag 4 november organiseert Platform31 de Dag van de Stad in Apeldoorn.

Als we woningen de lucht in bouwen, lossen we dan de wooncrisis op? Of versterken we de eenzaamheidscrisis? Hoe kan het dat we méér mogelijkheden hebben dan ooit om met elkaar in contact te komen, en we ons tegelijkertijd eenzamer voelen dan ooit? Wat kunnen we als architecten, stedenbouwkundigen en andere stedelijke professionals doen om het contact tussen mensen te versterken? Bouwen we aan gebouwen of gemeenschappen? Deze en andere vragen komen aan bod op de achtste Dag van de Stad op maandag 4 november in Theater Orpheus in Apeldoorn. Je kunt je via dit formulier nog (gratis) inschrijven.

Buiten gewoon gelukkig

De Dag van de Stad is het grootste multidisciplinaire congres over stedelijke ontwikkeling in Nederland. Ruim 1.200 stedelijke professionals gaan dit jaar in Apeldoorn op zoek naar wat inwoners van Nederlandse én internationale steden en omstreken (on)gelukkig maakt, en wat we als stadmakers kunnen doen om een lang en gelukkig leven voor iedereen bereikbaar te maken. In ontwerpateliers, excursies in en om Apeldoorn, theatervoorstellingen, interviews, lezingen en workshops schijnen 100+ sprekers hier hun licht op. Maar we zijn ook benieuwd naar jouw kennis en ervaringen!

Inspirerende sprekers

Hoofdsprekers die op de Dag van de Stad hun ‘last lectures’ houden zijn onder meer architect Herman Hertzberger, Aedes-voorzitter en voormalig minister Martin van Rijn, rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving/architect Wouter Veldhuis, straatarts Michelle van Tongerloo, geluksprofessor Meike Bartels, schrijver Arjan van Veelen, minister Judith Uitermark, liefdesonderzoeker en docent van het jaar Tila Pronk, journalist Hizir Cengiz en voormalig burgemeester Jan Vapaavuori van Helsinki, zeven jaar op rij uitgeroepen tot de gelukkigste stad ter wereld. Zij krijgen de vraag mee: als dit de laatste lezing is die je ooit zou mogen houden, wat zou je de mensheid nog mee willen geven? In aansluitende sessies kun je nader in gesprek met de sprekers.

Voor de inmiddels 92-jarige Herman Hertzberger is deze dag een ‘thuiswedstrijd’: in Apeldoorn ontwierp hij het destijds iconische Centraal Beheer-gebouw, maar ook cultuurhuis CODA en de Hanoszaal in Theater Orpheus zijn van zijn hand. Filmmakers Patrick Minks en Jaap Veldhoen vertonen op de Dag van de Stad fragmenten uit hun documentaire The Proof of The Pudding, over het moeizame proces om het in verval geraakte Centraal Beheergebouw nieuw leven in te blazen.

Maar er staat meer op het programma!

In een interactieve special vanuit de opleiding Master City Developer (MCD) verken je vanuit wetenschap of concepten als ‘brede welvaart’ en ‘geluk’ in de praktijk van gebiedsontwikkeling een rol kunnen spelen. Denk mee over de nieuwe City Deal waarin diverse partijen de komende jaren 15 tot 20 unieke gebieden in Nederland willen creëren waar je je écht thuis voelt. Plekken waar mens en natuur in harmonie samenkomen, en waar je veilig, gezond en betaalbaar kunt wonen. Journalist Mischa Blok gaat in gesprek met bewoners die zich buitengewoon inzetten voor onze gaststad. In de workshops maak je een looptijdenkaart van je eigen stad, of je leert hoe je praatjes met bewoners kunt maken. En in de stadspraatjes hoor je tal van goede voorbeelden en uitzonderlijke initiatieven uit het hele land. Excursies gaan onder meer naar het te herontwikkelen Zwitsalterrein, het te transformeren stationsgebied, bloemkoolwijk De Maten, het vernieuwde Paleis Het Loo, energieneutraal Kerschoten en sporttempel Omnisport.

Bekijk het blokkenschema

Schrijf je nu in!

Meld je nu aan voor de Dag van de Stad en sluit je aan bij de nu al meer dan 1.200 andere enthousiaste deelnemers. Je beslist op de dag zelf naar welke onderdelen je gaat. Alleen voor de excursies en ontwerpateliers (VOL) is vooraf inschrijven nodig. Geef die keuze dus vast door bij het aanmelden.

Schrijf je nu in!

https://www.platform31.nl/agenda/de-dag-van-de-stad-apeldoorn

Vorige
Vorige
10 oktober

Jong BNSP & G4: Beheer openbare ruimte

Volgende
Volgende
6 november

Presentatie publicatie 'Onze plek - De cultuur van de leefomgeving - van Garrelsweer tot Groenstraat' van Platform Ontwerp NL