Op 4 juli komen we samen; hoe zetten we ontwerpkracht in om verandering te realiseren en vraagstukken te integreren?
Nog even kort op een rijtje de inhoud van het programma van de Dag van de Ontwerpkracht Tot 4 juli in Tilburg.
De woningplattegrond van de toekomst - Masterclass en debat
Een drietal sprekers en panelleden zullen u tijdens deze sessie meenemen in uiteenlopende visies over de toekomst van de woningplattegrond.
Met: Syria Steijlen, namens LEVS, en Panel van o.a. Johan Snel, Corporatie Trudo e.a. Moderator: Nathan de Groot.
Zeespiegelstijging in relatie tot gebiedsopgaven
Het doel van de sessie is dat het publiek de opgaven rondom de gevolgen van zeespiegelstijging beter begrijpt en dat het publiek ondervindt hoe belangrijk, interessant, uitdagend en leuk het is om elkaars werelden beter te leren kennen.
Met: Jos van Alphen Staf Deltacommisaris, opdrachtgever consortia, Lot Locher of Matthijs Bouw, One Architecture, consortia Meebewegen, Directeur staf Deltacommisaris Lilian van den Aarsen, Matthijs Bouw en nog een Ingenieur (ntb), Ontwerper (ntb). Moderator: David van Zelm van Eldik
Anders kijken: vanuit een ander perspectief vormgeven
De (symbiotische) relatie tussen natuur, mens en techniek staat centraal. We leren om anders te kijken naar de ruimte om ons heen. Hoe geven we vorm aan ruimtelijke vraagstukken en ruimtelijke kwaliteit en welke ‘stem’ heeft het ecosysteem daarbij?
Met: Koos Biesmeijer en Jong NTVTL. Moderator Moderator: Maike van Stiphout van Studio Inscape
De nieuwe sleutelgebieden
Gemeente- en provinciegrensoverstijgende regio’s als sleutel zijn noodzakelijk om de vele opgaven integraal aan te pakken. In deze sessie doen we een eerste aanzet om enkele van deze sleutelgebieden te definiëren.
Met: Wouter Velthuis (College Rijksadviseurs) en Eric Luiten (onder voorbehoud). Moderator: Sophie Stravens
Omgevingskwaliteit in gemeenten – hoe ziet het kwaliteitsstelsel er onder de Omgevingswet uit?
Gemeente Tilburg is ambitieus aan de slag gegaan met het ontwikkelen van het kwaliteitsstelsel onder de Omgevingswet. Professionele advisering over omgevingskwaliteit, consistent beleid en nieuwe instrumenten zoals gebiedsbiografieën met toekomstperspectief geven vorm aan dit stelsel om de omgevingskwaliteit in Tilburg te versterken. Maar hoe werkt dat dan? Wie is wanneer aan zet? En waar loopt Tilburg tegenaan?
Met Mirjam Steins-van den Berg - Beleidsadviseur Omgevingskwaliteit Tilburg, Marielle Hoefsloot - directeur Federatie Ruimtelijke Kwaliteit, Joep Klabbers - senior beleidsadviseur ruimtelijke kwaliteit Nijmegen en Michiel van Driessche - stadsbouwmeester Groningen.
Moderator: Henriette Sanders
Ontwerpend onderzoek als toekomstverkenning
Onderscheidende toekomstbeelden maken samenhang tussen keuzes inzichtelijk en helpen bij het maken van afwegingen. Voor de Nieuwe Nota Ruimte werkte Flux vier varianten uit.
Met: Yttje Feddes, Flora Nycolaas en Errik Buursink over benutting van integrale toekomstbeelden bij toekomstverkenning, milieueffectrapporage, lokale toekomstverkenningen en communicatie. Moderator: Ton Bossink
Ruimtelijke kwaliteit bij industriële woningbouw
We staan voor een grote woningbouwopgave waarbij vaak over aantallen wordt gesproken. Fabrieksbouwers ontwikkelen op het moment nieuwe systemen, bouwstromen worden opgetuigd, er wordt geëxperimenteerd, gewikt en gewogen. Hoe borgen we kwaliteit?
Met: Burton Hamfelt, Ana Bissau, Milad Pallesh, Richard Proudley, Thijs Asselbergs, Ricardo Papa e.v.a.
Water en bodem sturend, hoe dan?
Water en bodem écht leidend laten zijn, begint met een fundamenteel andere houding en benadering van ruimtelijke ingrepen.
Met: Wouter Veldhuis, Rijksadviseur bij het College van Rijksadviseurs. Moderator: Wouter Veldhuis
Transformeren met cultureel erfgoed
De verstedelijking- en transitieopgaven voor Nederland raken cultureel erfgoed. Tegelijkertijd draagt cultureel erfgoed bij aan de identiteit van en waardering voor een buurt, dorp, stad of landschap. Op welke manier kan een gebied zich ontwikkelen met respect voor en gebruik makend van de kwaliteiten en waarden van het aanwezige cultureel erfgoed?
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed: Martijn Oosterhuis, Jack Hoogeboom, Lotte Zaaijer en Jacqueline von Santen, Gemeente Tilburg: Inga Hilburg en Dirk van Alphen, Vlaams Bouwmeester Erik Wieërs
Werken met het ontwerp door de schalen heen
Tilburg nodigt andere gemeenten uit om samen in gesprek te gaan over de doorwerking van de omgevingsvisie naar concrete projecten en gebiedsontwikkelingen.
Met: Bas Schout, BNSP, Onno van der Heijden (gemeente Tilburg), Riikka Tuomisto (gemeente Den Haag), Henry Huiskamp (gemeente Zwolle) en nog een 4de gemeente. Moderatie: Henriette Sanders (CAST / gemeente Apeldoorn)
Het Nieuwe Samenleven - Masterclass en debat
Tijdens deze sessie zullen drie sprekers en panelleden u meenemen in visies op "het nieuwe samenleven".
Met: Elise Zoetmulder – Zoetmulder, Erikjan Vermeulen-Concrete en Floris van der Zee - Bura. Moderator: Hedwig van der Linden
Werklandschappen in transitie
Inzet van ontwerpend onderzoek bij de transitie van werkgebieden met een soepele samenwerking tussen verschillende schaalniveaus van de overheden.
Met: Noord Holland, Zaanstad, Ministerie van EZK, Gemeente Tilburg, Gemeente Utrecht in samenwerking met KNI, Bura en Bright. Moderator: Sophie Stravens
Drinkwater voor iedereen?
Het IMpactnetwerk Bouwcultuur, een collectief van publieke, private en maatschappelijke partijen, zoekt continu naar de integrale aanpak bij opgaven. Het verbeteren van de kwaliteit van de leefomgeving is het gezamenlijke perspectief om de onderlinge geschillen te kunnen beslechten. In deze dialoogsessie gaan we met de Focusgroep Zoetwaterbeschikbaarheid in op het idee van ‘rechtvaardigheid’. Het beschikbare drinkwater is beperkt en welke verdeling of omgang is nu rechtvaardig? Wat zijn mogelijke scenario’s en welke andere opgaven, partijen en stakeholders raken die? Welke rol kan ontwerp hebben in deze complexe vraagstukken?
Met Annemieke Traag– Vitens, Marielle Hoefsloot – Federatie Ruimtelijke Kwaliteit, Barbara Tempels – Wageningen University, Lieke Jildou de Jong – Landscape Collected, An van veen – Staatsbosbeheer, Gerrit Jan van Herwaarden – Landschappen NL
Ontwerpkracht gebruiken en transformeren naar waterveilige landschappen
Benieuwd hoe we onze landschappen waterveilig kunnen inrichten? Het toepassen van backcasting kan ontwerpers en ingenieurs helpen.
Met: Deltares, Sweco, Aveco de Bont. Moderator: Nathan de Groot