Nieuws voor (ruimtelijk) ontwerpers die met relevante samenwerkingspartijen ontwerpend onderzoek willen doen naar grensgebieden

Voor (ruimtelijk) ontwerpers die met relevante samenwerkingspartijen ontwerpend onderzoek willen doen naar grensgebieden en bewustzijn creëren over het indelings- en verdelingsvraagstuk dat onderdeel is van het geografische karakter van de grensgebieden.

wat is het thema van deze open oproep?

Grenzen zijn vaak door mensen bedachte scheidslijnen die verschillend kunnen worden beleefd: bestuurlijk, landschappelijk, ecologisch, maar ook praktisch. Ze zijn bepalend vanwege hun in- en uitsluitende werking; tegelijkertijd zijn ze minder scherp en pregnant op het moment dat het gebied eromheen als één wordt beschouwd. Hier wordt geleefd en gewerkt, is natuur en infrastructuur, en zijn uitdagingen en kansen die verder strekken dan de grens.

Tegelijkertijd lijken overheidsscenario’s vaak abrupt te stoppen bij deze scheidslijnen. Hoe kan het overgangsgebied rondom de grens eruitzien als we de urgente opgaven die er zijn, grensoverstijgend en in gezamenlijkheid integraal benaderen? En welke rol spelen bestuurlijke grenzen dan nog? Voor ontwerpers ligt er een rol om het hoge abstractieniveau en de meervoudigheid van de grens voelbaar en inzichtelijk te maken.

Voor wie is deze open oproep?

Voorstellen kunnen worden ingediend door ontwerpers die een relevante coalitie vormen met betrokkenen en belanghebbenden. Denk aan samenwerkingen met (vertegenwoordigers van) gemeenschappen of maatschappelijke organisaties, natuurbeheer en waterschappen, grensbewakers zoals de marechaussee, vertegenwoordigers van grensprovincies of -regio’s, bewoners en bedrijven van grensgemeenten, gebieds- en projectontwikkelaars, corporaties, onderwijsinstellingen, kennisinstellingen, maar ook daily urban/regional systems die voorbij grenzen gaan of elkaar op de grens raken, verbinden of overlappen. Denk ook aan activisten op het gebied van diversiteit en inclusie, segregatie en gentrificatie en wetenschappers uit het sociale, economische, politieke, culturele en ruimtelijke domein.

Het is belangrijk dat in de aanvraag duidelijk wordt gemaakt welke coalitiepartners worden betrokken en wat hun bijdrage is. Daarbij moedigen we aan om aan weerszijden van de grens (vertegenwoordigers van) burgers te betrekken

start je aanvraag

Vorige
Vorige

Gelderse prijs voor ruimtelijke kwaliteit 2024, meld je project aan

Volgende
Volgende

Inspirerende workshops en een debat over de toepassing van transformatiekaders op 11 juni!