De VTW publiceert een inspirerende essaybundel waarin de dilemma’s én de cruciale rol van volkshuisvesting en governance in de samenleving worden belicht
Essaybundel: Wonen en samenleving in verandering
Het jaar 2023 markeert een terugkeer van het woord 'volkshuisvesting' en doet een nadrukkelijk beroep op woningcorporaties. Met te weinig betaalbare woningen en een druk op de leefbaarheid in wijken en dorpen, heeft de wooncrisis diepgaande impact. Lange wachtlijsten en hoge huurprijzen brengen schrijnende situaties met zich mee, waar de samenleving zich steeds luider tegen verzet.
Maatschappelijke vraagstukken
De essaybundel, samengesteld door VTW, plaatst volkshuisvesting in een bredere context van maatschappelijke vraagstukken. Het gaat niet alleen om huisvesting, maar ook om bestaanszekerheid, kansengelijkheid, zelfredzaamheid, nabuurschap, gezondheid, en klimaatverandering.
Reflecteren op volkshuisvesting
De maatschappelijke opgaven voor woningcorporaties zijn groot, en de rol van de commissaris krijgt meer betekenis vanuit het maatschappelijk aandeelhouders perspectief. In de boardroom worden dilemma's en besluitvorming gewogen met alle perspectieven in gedachten. In de bundel laten we verschillende mensen aan het woord die vanuit hun kijk reflecteren op de volkshuisvestingssector. De bundel biedt unieke perspectieven. Naast zes essayisten leveren twee kunstenaars ook een bijdrage leveren aan deze bundel, Derek Otte en Luuk Wilmering, doen een eigenzinnige oproep aan uw verbeeldingsvermogen.
Hier vindt u een pdf van de hele bundel of lees de essays op onze site: