Academie voor Ruimte

De noodzaak tot integrale gebiedsontwikkeling, waarbij grote maatschappelijke opgaven als klimaatadaptie, energietransitie, de stikstofkwestie en massale woningontwikkeling de maatschappelijke agenda bepalen, vraagt van betrokkenen een permanente lerende houding. De wijze waarop de programma’s van de academie zijn samengesteld en ontwikkeld, biedt antwoord op de urgentie om kennis en kunde interdisciplinair te combineren en vanuit die samenwerking ook nieuwe kennis te ontwikkelen.

De Academie voor Ruimte is het platform waar deelnemers vanuit verschillende vakgebieden kennis delen en nieuwe kennis vergaren door middel van:

  • Werken met casuïstiek vanuit relevante voorhoede praktijken;

  • Presentaties van onderzoeks- en ontwikkelingstrajecten, zowel nationaal als internationaal;

  • Generieke en specialistische kennis samenbrengen;

  • Inzicht in belang en gewicht van bestuurlijke context en de dynamiek van veranderende maatschappelijke kaders;

  • Vakkundige en inspirerende vakgenoten en experts als hoofddocent;

  • Eigen professionele positionering t.o.v. vraagstukken, opgaven en samenwerkingsverbanden;

  • Met en van elkaar leren in een interdisciplinair deelnemersteam.

De Academie voor Ruimte is nu nog in de pilot fase. In deze proeffase wordt samengewerkt met de gemeenten Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

De Academie voor Ruimte is het samenwerkingsproject van de BNSP en de NVTL dat stedenbouwkundigen, planologen, landschap- en tuinarchitecten in staat stelt zich professioneel te blijven ontwikkelen.

 

 

De Academie voor Ruimte staat open voor alle professionals in het ruimtelijk domein, zowel zij die werkzaam zijn bij overheden en bureaus als zelfstandigen. Leden van BNSP en NVTL krijgen voorrang bij inschrijving en betalen een gereduceerd tarief.

Gemaakte uren tellen mee voor de verplichte bij- en nascholing die volgt uit de Wet op de architectentitel.

In de CAO zijn afspraken vastgelegd over opleiding en ontwikkeling.

De toekomst van ruimte, land en stad

In het voorjaar van 2022 heeft een eerste pilot plaatsgevonden in Amsterdam met als onderwerp de toekomst van ruimte, land en stad. Het programma is samengesteld door futuroloog Edwin Gardner van Studio Monnik.

Beeld: Studio Monnik

Polder van Babel

In de eerste helft 2023 start de tweede pilot in Rotterdam in samenwerking met de Independent School for the City. Nadere informatie hierover volgt spoedig.

Beeld: Polder van Babel, Independent School for the City

Volgende
Volgende

Building for Well-Being