Stand van de stedenbouw

Downloads t.b.v. publicatie Stand van de stedenbouw:

De Beroepsverenging van Nederlandse Stedenbouwkundigen en Planologen (BNSP) bestaat 25 jaar en dat willen we vieren met onder meer een publicatie onder de naam Stand van de Stedenbouw – onderhanden werk. Hierin zijn  alle grote gebiedsontwikkelingen in Nederland opgenomen. De focus ligt daarbij op de enorme woningbouwopgave voor Nederland.

Onze oproep op linked-in heeft een oogst van bijna 400 plannen en visies opgeleverd. We hebben niet alleen een gevarieerd aanbod gekregen (type plannen), ook zijn nagenoeg alle regio’s en provincies vertegenwoordigd.

Waarom dit initiatief?

Nederland staat voor de grote wederombouw opgave en grote transities waaronder een woningbouwopgave van meer dan 900.000 woningen in de komende 10-20 jaar.
Op heel veel plekken en op vele schaalniveaus wordt hieraan gewerkt. Een enorm work-in-progress. En gek genoeg is daarvan (nog) geen overzicht. Dat willen we graag laten zien. En daarmee de relevantie van ons vak vieren en breder onder de aandacht brengen!

In de debatten die we hierover gefaciliteerd hebben afgelopen jaar is gebleken dat het gesprek hierover met elkaar en met onze partners en opdrachtgevers niet of onvoldoende gevoerd wordt. Met dit initiatief bieden we niet alleen een overzicht, maar ook gesprekstof en inspiratie om tot goede planontwikkelingen te komen.

Het resultaat zal in juli 2025 worden aangeboden aan de minister van VRO en wordt mede ondersteund door Mooi NL.

Waar staan we en wat verwachten we?
We willen als BNSP een publicatie maken waarin de actuele plannen van de afgelopen 5 jaar worden opgenomen, in de bijlage treft u de inhoudsopgave. Tussen de verschillende hoofdstukken door komen beschouwende essays en tweegesprekken. Inmiddels hebben we al bijna 400 inzendingen mogen ontvangen van gemeenten, bureaus en ontwikkelende partijen.

Het kan zijn dat u de oproep gemist heeft of dat u geen lid bent van de BNSP. Met deze brief willen we u in de gelegenheid stellen om alsnog plannen in te sturen. Het aantal plannen is gelimiteerd tot maximaal 6 per bureau of gemeente.

Als enige criterium geldt dat het om minimaal 300 woningen moet gaan en dat het onderhanden werk is (dus niet reeds uitgevoerd). De planfase kan verschillen van verkenning tot masterplan.

Op deze pagina treft u tevens het format aan waar alle plannen aan moeten voldoen. We streven ernaar om aan ieder plan 4 pagina’s te besteden. In verband met de hoeveelheid plannen behouden we als redactiecommissie de vrijheid om plannen op 2 of 4 pagina’s af te beelden. De redactiecommissie maakt indien nodig een selectie van ingediende plannen.

De indieningstermijn voor het gevraagde materiaal is 1 februari 2025, de 25 plannen die als eerste worden aangeleverd, plaatst VRO/Mooi Nederland op hun website. Dus wees er snel bij!

M.b.t. de omgevingsvisies en gerealiseerde plannen hebben we besloten om deze apart behandelen. Dit betekent dat we voor de omgevingsvisie een apart essay maken waarin verschillende omgevingsvisies aan de orde komen. Van de gerealiseerde plannen maken we een selectie van de 25 meest iconische plannen van de afgelopen 25 jaar. Mocht u voor één of beide categorieën iets hebben ingediend, dan verzoeken wij u om dit niet in het format aan te leveren. Wij zullen in een later stadium mogelijk alsnog een beroep doen op uw bijdrage.

Wat kost het en wat levert het op?

Om het boek te kunnen financieren vragen we van alle indieners een bijdrage. Voor leden is dat 500 euro excl. BTW en voor niet-leden is dat kost 1.500 euro excl. BTW. Hiervoor bent u tevens lid van de BNSP voor 2025 en ontvangt u een exemplaar van het boek.

Vorige
Vorige

Plannenparade